Жителите на Рим ще получат възможността да използват безплатни билети за метрото в замяна на пластмасови бутилки, а това е част от новия план за града, който цели да направи града по-природосъобразен.

Инициативата „Пластмаса за билет“ е по идея на компанията за градски транспорт в Рим. Според управителите нагласата на гражданите към инициативата е положителна, затова тя ще обхване цялата система на метрото и ще бъде удължена до юли 2020 година.

Пътниците ще могат да поставят пластмасови бутилки в специални машини, които се намират на станциите на метрото. Всяка върната бутилка носи кредит от 0,05 евро, с които може да бъде закупен билет онлайн.

Необходимо е само гражданите да изтеглят специално приложение на мобилния си телефон, благодарение на което ще се регистрират броят на върнатите бутилки и получените билети.

Общо 30 бутилки ще са необходими за закупуването на един билет, тъй като цената на стандартен такъв, който е валиден за 100 минути пътуване с метрото и автобусите струва 1,50 евро.

Прочетете също и:

Гърция ще се бори с пластмасата

Помните ли приказката "Сливи за смет"

Без найлонови торбички в Португалия