Есента е в правата си и освен с красивия листопад и изобилието от зеленчуци напомня за себе си с мъгли, дъждове и ниски температури. Видеото от канала "Баба знае" във Vbоx припомня някои достъпни средства за укрепване на имунитета, от който имаме толкова нужда в днешно време.

Градинският чай (салвия) съдържа различни летливи етерични масла, флавоноиди и фенолни киселини. Съдържанието на розмаринова киселина е определящо за противовъзпалителните и подсилващи имунитета свойства на градинския чай. Чаят от пресни или изсушени листа е чудесен при болки в гърлото и кашлица.

Розмаринът успокоява храносмилането, засилва паметта и има мощни антибактериални свойства. Благоприятните ефекти на розмарина се дължат на етеричното масло в цветовете и листата му.

Чаят от мащерка е чудесен терапевтичен вариант с антивирусни, антибактериални и антисептични свойства. Прилага се при всички видове кашлица.

Чаят от копър повишава съпротивителните сили против респираторни заболявания, тъй като стимулира имунната система. Действа отхрачващо при бронхити и коклюш, има и антибактериално действие.

Да не забравяме и чесъна – невероятен имуностимулант, когото често пренебрегваме.

Вижте също и:

Билката медуница помага на дихателните пътища

Билковите чайове стоплят тялото и гонят вирусите