Медуница, позната още като меча пита, е многогодишно тревисто растение, което се среща из цяла България, основно в храсталаци и влажни места в широколистните гори до 1700 м надморска височина. Латинското му наименование Pulmonaria officinalis идва от думата pulmoa, която означава "бял дроб". Ето каква информация за това растение получихме от видеото на канала "Баба знае" във vbox:

В миналото хората са използвали билката при кашлица, заболявания на дихателните пътища и белите дробове. За нея е характерно високо количество на слузни вещества, което я прави подходяща при бронхити, кашлици и астма. Установено е още наличието на рутин, което ѝ придава висока антиоксидантна активност.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Слузните вещества, които се съдържат в растението, имат и благоприятен ефект при стомашно-чревни неразположения, тъй като овлажняват лигавицата на червата и стомаха.

Медуницата е богат източник на алантоин, който стимулира деленето на кожните клетки, поради което намира приложение за лечението на рани и кожни проблеми.

Билката има високо съдържание на минерални елементи и витамини, които допълнително допринасят за благоприятния ѝ ефект при различни състояния и заболявания.

Прочетете също и:

Тези билки укрепват имунната система

Билковите чайове стоплят тялото и гонят вирусите