Ново гръцко изследване доказва, че в пластмасата в Средиземно море е около 3760 тона, предават националните медии.

Изследването е извършено от Института по океанография към Гръцкия център за морски изследвания (HCMR) и е публикувано в списанието за морски науки Frontiers in Marine Science. Учените са разработили нов модел, който изчислява отпадъците, които идват от сушата посредством реките, крайбрежни градове и друг и попадат в Средиземно море.

В последните десетилетния производството на пластмаси в световен мащаб расте непрекъснато. Само през 2019 г. са произведени около 368 млн. тона пластмаси, голям процент от които е попаднал в моретата и океаните.

Средиземно море е затворено море, в което проблемът със замърсяването е сериозен. Гъсто населените брегове, риболовът, корабоплаването, туризмът допринасят за влошаването му.

Изследователите се притесняват за опазването на морските екосистеми, тъй като замърсяването с пластмаса засяга всички нива на морското биоразнообразие.

В Средиземно море се срещат боклуци с всякакви размери – от микро- и макропластмаси до по-големи опаковки и пластмасови предмети, които плуват на повърхността, по морското дъно или биват изхвърлени на брега.

Морските обитатели често поглъщат част от отпадъците, а след като бъдат уловени, сготвени и сервирани – пластмасите попадат и в човешкия организъм.

Специалистите от HCMR изчисляват, че всяка година в Средиземно море се внасят около 17 600 тона пластмаси, от които 3 760 тона в момента се намират във водите му. От тях 84% биват изхвърлени по плажовете, а останалите 16% остават в морето.

Прочетете и:

САЩ са най-големият замърсител с пластмаса в света

Българското Черноморие – едно от най-замърсените с микропластмаса

Откриха непокътната пластмаса, престояла в океана над 30 г.