Оказва се, че нивата на замърсяване с микропластмаса на българското Черноморие са толкова високи, колкото и на едни от най-замърсените водни басейни в света: Балтийско море и Северозападното Средиземноморие.

Данните са споделени от първото по рода си изследване на водите на българското Черноморие, проведено като част от кампанията на „Грийнпийс-България“ за намаляване на пластмасовото замърсяване „Свободни от пластмаса“, предава БНР.

Бройката на микропластмасовите елементи е около 429 000 частици на кв.км и е била установена с помощта на ветрохода на Greenpeace „Rainbow Warrior III“ в района между Бургас и нос Калиакра.

Информацията сочи, че най-голям дял от микропластмасите във водата са влакната. Най-силно замърсени са районът на Калиакра и при устието на река Камчия.

Общото морско замърсяване на Черно море е разделено на няколко категории: материали изкуствени полимери (пластмаси), гума, текстил, хартия/картон, обработено дърво и метал. Резултатите показват, че най-висок дял имат пластмасите (90 – 100%).

Карта на морското замърсяване в Европа можете да намерите на сайта на Европейската агенция за околната среда (ТУК).

Прочетете също и:

Милиони тонове пластмаса покриват морското дъно

Повече пластмаса отколкото фасове по плажовете

Нова опасност грози малките пингвини