От началото на годината са регистрирани повече от 100 случая на незаконна сеч и транспорт на дървесина, отчитат от столичната дирекция по горите. Инспекторите призовават да се подава сигнал при всеки съмнителен за бракониери случай.

От природозащитната организация WWF предлагат специална платформа, на която може да стане това.

Последният случай е от началото на месеца, когато след сигнал на граждани горски служители извършват проверка тук в землището Бузяковци край Ихтиман. Инспекторите се натъкват на около 700 незаконно отсечени дървета или над 200 кубика изнесена дървесина. Нарушение от голям мащаб, което не се случва всеки ден, казват експертите.

Нели Димова ни показва как да разпознаем следите на бракониерите.

„Ето например този пън, който виждаме, е законно отсечено дърво. Обърнете внимание на тази контролна горска марка и номер, който е уникален. В същото това сечище има и незаконно отсечени. Ето тук например тези. Обхождаме и оглеждаме внимателно отстрани и никъде не виждаме такава марка, каквато видяхме на предишното дърво“, обясни тя пред камерата на NOVA.

Кой е отсякъл стотиците дървета в района не се знае, тъй като няма свидетели. Често обаче пред очите ни минават камиони, натоварени с дървесина, напомня Нели. Достатъчно е да запомним номера и да го проверим в регистъра на Агенцията по горите.

Транспортът може да е незаконен дори и с наличие на превозен билет.

„Възможно е да е изтекъл срокът на действие – това също можем да го проверим, тъй като в билета пише началната точка откъде тръгва и часът, в който е тръгнал. Или да се пренася по-голям обем от позволеното“, посочи Нели Дончева.

Според Николай Николов нарушенията са да се транспортира по-голямо количество от написаното в билета. А всеки такъв сигнал може да бъде докладван в мобилното приложение „Спаси гората“.

„Хубавото на приложението е, че освен, че дава точна локация на мястото, има възможност да бъдат изпратени снимки или видео с пояснения, датата, часът“, разкри Дончева.

Експертите напомнят и да сме бдителни, когато купуваме дърва. Николай Николов апелира към гражданите да не закупуват незаконна дървесина или такава със съмнителен произход, когато същата е немаркирана.

Повече по темата гледайте във видеото.

Вижте също и:

Какво да направите при съмнения за незаконна сеч

Незаконна сеч край къмпинг „Градина”

Край на безконтролната сеч в България