Брижит Бардо се мобилизира срещу планирано отстрелване на 3000 лисици в Северна Франция, предават световните медии. Иконата на френското кино от 60-те години на миналия век е популярна с любовта си към животните и отстояването на техните права.

В отворено писмо до префектурата в Бове актрисата пише, че разрешението за отстрелване на лисиците е скандално и е "нищо друго освен подчинение на ловното лоби".

 

 

Разгневената Бардо твърди, че  ловците са "вдигнали мерника" на лисиците, а причината е, че тези животни ловуват дребен дивеч и фазани.

Първоначално е бил планиран отстрел на 1370 лисици, но въпреки протестите на множество организации префектурата увеличи броя на 3000.

Причината, която се посочва, е необходимостта да се ограничи популацията на лисици, която се е увеличила поради отмяната на лова по време на локдауна заради пандемията.

 

 

Бриджит Бардо основава своята фондация за защита на животните, която кръщава на себе си, през 1986 г. Седалището ѝ се намира в Париж и в нея работят близо 40 души.

Освен за спасяването на лисици 86-годишната Бардо се бори срещу лова на тюлени, тестването върху животни и жестоките методи на клане.

Прочетете също и:

За 50 години: Изчезнали са близо 70% от дивата фауна

Коалите в Нов Южен Уелс са заплашени от бавна смърт

В село Тешел си сверяват часовника с лисица