Според Индекса за качеството на въздуха концентрацията на PM2,5 във въздуха на София към момента е повече от 6 пъти над годишната препоръчителна стойност на СЗО за качество на въздуха.

Официални данни на Световната здравна организация сочат, че всяка година в България повече от 8500 души умират преждевременно от заболявания, причинени от мръсния въздух. Това е повече от смъртните случаи, вследствие на автомобилни катастрофи.

Нашата страната се нарежда на трето място в света по смъртност, причинена от замърсяването на въздуха, след Северна Корея и Босна и Херцеговина. Ниското качество на въздуха коства 29,5% от БВП на страната поради намалена производителност и разходи за здравеопазване, показват още данните от СЗО.

В Европа мръсният въздух е отговорен за близо 400 000 смъртни случая всяка година. И въпреки че общата картина на въздуха в България се подобрява, страната остава сред държавите с най-големи проблеми с фините прахови частици PM2,5 и PM10 и дори със серен диоксид.

За почти всички емисии на серен диоксид в страната, както и за повечето емисии на азотни оксиди, са отговорни въглищните централи. Това са вредните газове, които причиняват смог и киселинни дъждове.

Проблемът допълнително се задълбочава поради обезлюдяването на провинциалните населени места и преместването на хората в столицата, обясняват от СЗО. Когато в големите градове има повече хора, те се нуждаят от повече транспортни средства, за да се придвижват, а това обикновено е свързано с изгарянето на някакъв вид изкопаеми горива.

Последните анализи сочат, че основните източници на замърсяване в София са газовете от изгорените за отопление дърва, въглища и отпадъци, трафикът и промишлеността. Освен това, бидейки разположен в котловина, градът е подложен на специфични метеорологични условия, които допринасят за високите нива на замърсяване. Мръсният въздух се задържа заради липсата на вятър и честите инверсии.

Общо 25% от замърсяването на въздуха в София се дължи на непочистени улици, строителни обекти и паркирането в зелени площи.

Оказва се, че в България на първо място по мръсен въздух се подрежда Стара Загора, следвана от столицата. На трето място се позиционира Враца, а след това са Девня, Ловеч, Видин, Велико Търново, Пловдив, Шумен и Перник.

Още по темата:

Столичната община няма да обжалва съдебното решение за мръсния въздух

Проучване: Замърсяването на въздуха може да увреди всеки орган в тялото

Мръсният въздух води до по-тежко преболедуване на COVID-19

Трябват спешни мерки срещу мръсния въздух у нас

Как влияе мръсният въздух на интелекта