Столичната община няма да обжалва решението на Софийския градски съд, с което на администрацията в града бяха дадени 12 месеца за предприемане на мерки, с които да не се допуска превишение на допустимите норми на фини прахови частици в атмосферата. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова в личния си профил във Facebook.

„По делото за въздуха, Столичната община ще изпълни всички 4 анализа, които съдът ни възлага да направим. Възложила съм до 6 месеца да се въведе и първата ниско емисионната зона за автомобили в София, също определена от съда”, пише Фандъкова.

„Моето решение е да не обжалваме решението на съда. Разправии и препирни по темата с въздуха не трябва да допускаме, това е най-важната тема за София, защото касае здравето на хората и се нуждаем от обединени усилия, а не от преследване на други цели”, посочва още тя.

„Важно е, че съдът потвърждава всички мерки, които изпълняваме в Програмата за подобряване на качеството на въздуха в периода 2021 – 2026. С решението е потвърдена и тенденцията за намаляване на дните със замърсяване, и на концентрацията на ФПЧ, но за постигане на всички норми има още много работа, която изисква усилия от всички на местно и на национално ниво. За тази задача е нужно обединение на местната власт, гражданите, неправителствените организации, Министерство на околната среда и водите и парламента”, коментира Йорданка Фандъкова.

„Не приемам твърдението за бездействие по отношение на въвеждането на стимули за гражданите за използване на алтернативни незамърсяващи методи за отопление, защото това е програма, по която се вижда, че работим”, добавя още тя.

Още по темата:

Осъдиха Столичната община за мръсния въздух в София

Проучване: Замърсяването на въздуха може да увреди всеки орган в тялото

Мръсният въздух води до по-тежко преболедуване на COVID-19