Произвежданият от царевица етанол, който от години се смесва в големи количества с бензина, продаван в САЩ, вероятно е много по-голям замърсител на атмосферата от обикновения бензин, съобщава сайтът carmarket.bg, като цитира изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Според по-раншно проучване, поръчано от Министерството на земеделието на САЩ, етанолът и другите биогорива бяха обявени за относително зелени. Изводите от новото изследване противоречат на общоприетата практика досега.

Изследването установява, че етанолът вероятно е с поне 24% по-въглеродно интензивен от бензина заради емисиите, генерирани от промените в използването на земята за отглеждане на царевица, заедно с преработката и изгарянето.

Според американския стандарт за възобновяемо гориво (RFS) – закон, приет през 2005 г., националните петролни рафинерии са длъжни да смесват около 15 млрд. галона годишно царевичен етанол с бензина. Целта е да се намалят емисиите, да се подкрепят фермерите и да се намали зависимостта на САЩ от вноса на енергия.

След влизането на закона в сила – само през периода 2008 – 2016 г., отглеждането на царевица нараства с 8,7% върху нови почти 7 млн. акра земя. Това променя начина, по който се използва земята, тъй като при обработката й, за да бъде засадена още царевица, се свобождава въглерод, съхраняван в почвата.

 

Проучване от 2019 г. на Министерството на земеделието на САЩ – широко цитирано от индустрията за биогорива, установява, че въглеродната интензивност на етанола е с 39% по-ниска от тази на бензина. Това изследване обаче подценява въздействието на емисиите от преобразуването на земята.

Администрацията на президента Джо Байдън преразглежда политиките относно биогоривата като част от по-широките усилия за декарбонизиране на икономиката на САЩ до 2050 г. Според закона (RFS) смесването на царевичен етанол и бензин е задължително до края на 2022 г., но не и след това.

Американската агенция за опазване на околната среда планира през месец май да предложи промени за 2023 г.

Прочетете и:

Пет неща за парниковите газове, които всеки трябва да знае

Иновация: механични дървета ще изтеглят въглеродния диоксид от атмосферата