Шабленското и Дуранкулашкото езеро се смятат за зимен дом на световнозастрашените червеногуши гъски, които долитат от Арктика.

Тази есен от Българското дружество за защита на птиците съобщават, че очакват в езерния комплекс да долетят първите червеногуши гъски, маркирани със сателитни предаватели. Иницативата е част от проекта на дружеството "Сигурен прелетен път за червеногушата гъска".

През последните години специалистите от дружеството наблюдават все по-малко червеногуши гъски в Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс. От една страна това се дължи на климатичните промени и глобалното затопляне, а от друга – на ширещото се бракониерство в района. Влизайки нощем в езерата, за да ловят риба, бракониерите безпокоят водолюбивите птици, които постепенно напускат района. Все по-често червеногушите гъски предпочитата да зимуват в района на бургаските езера, вместо в Шабленското и Дуранкулашкото езеро.

През януари 2020 г. традиционното преброяване на водолюбивите птици в района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро отчете по-малко от 200 гъски и нито една от редкия вид.

Прочетете и:

Отново ще броим зимуващите водолюбиви птици у нас