Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обявиха най-високо ниво на опасност за времето в събота.

Червен код за значителни валежи от дъжд, които бързо ще преминават в сняг, образуване на снежна покривка, силен северозападен вятър, виелици и навявания в планинските части от област Монтана, Враца, Велико Търново, Ловеч, Габрово и Русе.

Оранжев код е обявен в останалата по-голяма част от страната, жълт код за област Бургас, предупреждават от НИМХ.

Според легендата на картата с „Опасни явления“ на НИМХ – червеният код означава „времето е много опасно“.

„Очаква ни сериозна зимна обстановка. Мъглата в петък сутрин е локализирана в най-ниските квартали, между „Орландовци” и „Надежда” и ще се разсее до обяд. Снегът, през следващите дни, ще покрие 30-40% от територията на страната след около 24 часа”, заяви Симеон Матев по NOVA.

В следващите дни времето ще припомни как изглежда истинската зима. Наблюдаваме класическа атмосферната конфигурация с развитие на обширен средиземноморски циклон, в комбинация с мощно нахлуване на студен арктически въздух.

В събота до обяд валежите ще обхванат почти цялата страна. Още в ранните часове от северозапад дъждът ще преминава в сняг. Следобед до полунощ този процес ще продължи в Западна, Централна и Североизточна България с натрупване на снежна покривка. Единствено в югоизточните райони валежите ще са от дъжд, с незначителна гръмотевична активност, но в значителни количества.

В неделя от полунощ до обяд снеговалежите от запад на изток ще намаляват. Ще продължи да вали интензивно в Североизтока, където ще спре чак около обяд.

В по-късните часове в събота ще се усили вятърът – скоростта му ще е опасно висока на много места в Северна България, най-вече в крайния Североизток. Ще има условия за преспи и снегонавявания.

Снежната покривка в края на почивните дни ще е между 5 и 15-20 см в равнините и до 40-50 см нов сняг в планините.

Още за времето:

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия

Сняг покрива страната, температурите падат рязко

Как да се адаптираме към студа през зимата