Метеорологичната зима официално е тук, а астрономическата настъпва съвсем скоро. Едно е ясно със сигурност – времето стана студено и със сигурност повлиява на ентусиазма ни да се измъкваме от топлите завивки сутрин.

Има обаче няколко начина, които могат да ни помогнат да се адаптираме към по-ниските температури и да си спестим както зъзнене, така и разходи за отопление.

Още през 1960 г. учените от американската армия установяват, че голите мъже, които прекарват по 8 часа на ден в камера при 10°C, за да свикнат със студа, спират да треперят след 2 седмици.

Това не означава, че само представителите на мъжкия пол могат да свикнат с по-ниските температури. Да, обикновено метаболизмът при мъжете е по-бърз и позволява повече топлина да бъде излъчена от тялото. Ето обаче няколко съвета от Edna.bg, които ще помогнат на всички да се приспособим към студа:

Снимка: pexels Снимка: pexels

Свалете пластовете

Нищо друго не глези тялото така, както навлечените един върху друг пуловери и якета. Тялото си има механизми, които го предпазват от студа, стига да преминем през „бедствените сигнали“, които мозъка ни активизира.

Намалете отоплението

Наистина няма нужда отоплението да е на максимум. Напротив, това дава още по-голям шок на тялото заради бързите смени на външните температури и температурата вкъщи. Ако сте свикнали климатика да е на 30 градуса, бавно сваляйте темпертурата всяка седмица. Природата и банковата ви сметка ще ви благодарят.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Бъдете физически активни и се хранете добре

Добрата храна ни дава гориво. Физическите упражнения затоплят тялото. Не можем да очакваме метаболизмът ни да работи в наша полза, ако не го захранваме правилно. Наблегнете на плодовете и зеленчуците, тъй като голяма част от витамините помагат за по-бързата адаптация към студа.

Студен душ

Може би не е най-приятният метод, който можем да си представим, но определено е най-ефикасният. Когато сте под душа, можете да пуснете само студената вода за 15 – 20 секунди, след което бавно да върнете към топла. Ако го правите често, за отрицателно време ще видите промяна в реакцията си към студа, а също ще засилите и метаболизма си.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Излизайте навън по-често

Колкото повече време прекарвате навън, толкова по-лесно ще свикнете с ниските температури. Започнете с 15-минутни разходки и ги увеличавайте постепенно.

Няма как да победим студа напълно, но има начин да подобрим толерантността на тялото ни към него и да направим зимата по-поносима, за да се насладим и на приятните моменти от нея.

Прочетете също и:

6 ползи от пиенето на вода

Храните, които ни пазят от грип

Как влияе времето на костите и ставите