Началото на астрономическата зима съвпада с деня на зимното слънцестоене. След него денят постепенно ще започне да нараства до 21 юни 2021 г., когато е лятното слънцестоене в Северното полукълбо.

В дните около зимното слънцестоене в районите зад Полярния кръг (66,5 градуса с. ш.) настъпва полярната нощ – Слънцето не се издига над хоризонта. В най-северния шведски град Кируна, на 67°51' с. ш. полярната нощ продължава около 28 денонощия.

Във фолклора на повечето народи зимното слънцестоене се възприема като възраждане на силата на Слънцето, затова по това време се организират празници.

В Древнния Рим между 17 и 24 декември са се празнували сатурналиите – в чест на бог Сатурн, свързан със земеделието и реколтата. Всички военни или търговски действия били спирани, а училищата и съда – затваряни. Робите били освобождавани от задълженията им – те получавали правото да изказват свободно мнението си, да критикуват господарите си и да седят заедно с тях на една маса.

След разпространението на християнството през 431 г. в Ефес Вселенският събор на християнската църква  взема решение на 25 декември да се чества Рождество Христово.

Прочетете и:

Времето в първите дни на зимата

Кои напитки ще ни стоплят в студеното време