На 12 май отбелязваме Световния ден на медицинските сестри. Свързваме празника с името на Флорънс Найтингейл, която е първата медицинска сестра в света.

Найтингейл създава специализирана система за подготовка на медицински кадри в Обединеното кралство през 1855 г. и отговаря за обучението на медицински сестри по време на Кримската война.

По повод на празника от Синдиката на българските медицински специалисти, ще внесат подписка до институциите с искане за промяна в категорията на труд.

Сред членовете на Синдиката са и протестиращите сестри, които през март се барикадираха в Партийния дом.

Искането е провокирано не само заради пандемията от коронавирус, а и защото медицинските работници всекидневно са изложени на риск за собственото им здраве.

Началникът на ВМА и шеф на Националния щаб за борба с коронавируса генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски отправи своите поздрави всички медицински сестри.

„В края на миналата година СЗО определи 2020-а за Световна година на медицинската сестра и акушерката, отбелязвайки 200 години от рождението на Флоранс Найтингейл", посочва той в публикация във Facebook.

"Затова и ние във ВМА винаги отбелязваме този ден с особена почит към нейното дело и истинската революция, която прави при обгрижването на ранените войници", допълни ген. Мутафчийски.