През есента денят намалява, времето е мрачно, сиво и студено, навън вали и духа силен вятър, а сутрешните мъгли правят ранното ставане още по-непоносимо. Ако всичко това ви влияе, то най-вероятно страдате от есенна депресия.

Разберете кои храни могат да се справят с нея, да ни накарат да се чувстваме по-енергични и свежи и да подобрят настроението ни.

Шоколад

Сладкото изкушение има високо съдържание на флавоноиди, които притежават релаксиращи свойства. За предпочитане е натуралният, защото е по-здравословен.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Мляко

Доказано е, че една чаша топло прясно мляко се бори със среса и действа успокояващо на нервната система. Можете да добавите към него лъжица мед или какао, за да го направите още по-вкусно.

Спанак

Един от най-ефективните минерали, които печелят борбата срещу стреса, е магнезият. Спанакът е един от най-добрите източници на този минерал, който ще премахне чувството на подтиснатост и ще ви даде енергия.

Боровинки

Боровинките са силен антиоксидант, имуностимулатор и много подходящ плод за зимата. Най-добре е да ги консумирате на закуска, за да сте сигурни, че ще се грижат за настроението ви през целия ден

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Сьомга

Омега-3 мастните киселини стимулират отделянето на серотонин, имат антиоксидантни свойства и се грижат за здравето ни, а сьомгата изобилства от тях.

Овесена каша

За зимата са ни нужни въглехидрати, тъй като насърчават отделянето на серотонин – „хормона на щастието“. Овесената каша има богато съдържание на фибри и въглехидрати, които ще ви заситят и ще ви направят щастливи.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Орехи

Орехите са един от най-полезните видове ядки, които регулират кръвното налягане и стимулират мозъчната функция. Консумацията им ще се отрази добре на настроението ви.

Прочетете също и:

Ноември е най-депресиращият месец

Яжте и не боледувайте