Лятото е вече само спомен, а зимата е на път. Усещаме хладен полъх, а сутрините и вечерите са си направо студени. Всичко това ни прави податливи към всякакви вируси и настинки.

Ако не искате да не прибягвате до лекарства, а същевременно с това да похапвате вкусни и много полезни неща, които ще засилят имунитета ви, следващите редове са за вас.

Повечето хора, усещайки първите симптоми на настинката или за да подсилят имунитета си, прибягват към витамин С. А къде има огромно съдържание на този витамин? Разбира се, че в цитрусовите плодове – грейпфрут, портокали, мандарини, лимони, лайм, клементини (кръстоска между китайска мандарина и портокал).

 

Смята се, че цитрусовите плодове имат най-много витамин С, но това не е така. Червените чушки всъщност съдържат два пъти повече витамин С. Те също са богат източник на бета каротин. Консумацията на червени чушки под различна форма, ще ви осигури не само добър имунитет, но и здрава кожа.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Броколите са препълнени с минерали и витамини А, С и Е, както и с много други антиоксиданти и фибри. Броколите са едни от най-здравословните зеленчуци, които можете да поставите на масата. Ключът да запазим тяхната мощ непроменена е да ги готвим колкото е възможно по-кратко или да ги използваме сурови.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Чесънът се среща в почти всяка кухня по света. Малко количество чесън към храната осигурява вкус и крепко здраве. Още ранните цивилизации признават неговата сила в борбата с инфекциите. Освен това чесънът може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Джинджифилът е другият помощник на добрия имунитет. Чай с мед и джинджифил ви прави защитени. Джинджифилът помага при възпаления, болно гърло, хрема, кашлица. Той помага за по-бързото възстановяване на организма при простуда, ангина и грип. Стимулира отделянето на слуз от бронхите и изчиства дихателните пътища. При грип и настинка се препоръчват инхалациите с прясно сварен корен от джинджифил.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Спанакът също попада в този списък не само защото е богат на витамин С, но също на антиоксиданти и бета-каротин, които помагат в борбата с инфекциите. Спанакът също е най-здравословен, когато се готви колкото е възможно по-кратко, за да запази полезните си свойства.

Папаята е плод, който е с огромно съдържание на витамин С и редовната му консумация подпомага имунитета и съдейства за по-бързо справяне с настинки и вируси. Папаята съдържа и храносмилателен ензим, наречен папаин, който има противовъзпалителни ефекти. Съдържа и голямо количества калий, витамини В и фолиева киселина, които са от полза за цялостното ви здраве.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Един от най-мощните имуноактиватори за човешкия организъм през този период на годината е кивито. Това е един от най-подходящите плодове за защита срещу грипните вируси. Плодът е богат източник на витамини, флавоноиди и минерали. Съдържа повече витамин С и от портокалите, и калий колкото бананите. Добър източник е и на бета-каротин.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Куркумата, освен основна съставка в кърито, е и уникално противовъзпалително средство, използва се и при лечение на артрит. Подправката е с натурален антисептичен и антибактериален компонент.

Слънчогледовите семки също са пълни с ценни вещества, фосфор, магнезий, витамин B6 и витамин Е, който пък е мощен антиоксидант.