Преди няколко дни с решение на местната власт в Добрич бяха изсечени десетки дървета в централната част на града. Става въпрос за огромни липи, с които хората са свикнали през годините.

Това предизвика вълна от възмущение сред част от гражданите, а някои коментираха, че сега центърът на града изглежда по коренно различен начин и не могат да го познаят.

Лесничеят Стоян Стоянов сподели пред NOVA, че са били изсечени 56 абсолютно здрави дървета.

„Нямаше обследване с уреди, като импулсен томограф. Липата е местен дървесен вид, много устойчив. Изсечените дървета са 50-годишни, пречистват въздуха, намаляват температурата лятото и пазят сянка. Липите са много дълголетни, издържаха теста на бурите, нямаше нито едно паднало дърво. Нямат никакъв проблем да са в градска среда, средни са по размер. Не виждам защо бяха премахнати“, възмущава се той.

Създаден е инициативен комитет за защита на дърветата, от който твърдят, че изсичането им е незаконосъобразно. Участник в него показа писмото на кмета на Добрич, с което изразява становище за премахване на липите, но по думите му няма законосъобразна причина за това. Защото за изсичане на повече от 20 дървета е необходима оценка за въздействие на околната среда.

Според ландшафтния архитект на Община Добрич Христо Даскалов обаче има голям проблем с липите.

„Още през 2020 г. падна напълно здрава 20-метрова липа. След обследване бе установено, че при ремонта на центъра през 2012 г. са пресечени голяма част от корените на дърветата, а това ги дебалансира. Изготвих доклад и запознах кмета със състоянието на липите“, поясни той.

Повече по темата гледайте във видеото.

Прочетете също и:

Протест в Дупница заради отсечени дървета пред сградата на общината

Софиянци протестират заради изсичане на 100-годишни дървета

Какво да направите при съмнения за незаконна сеч