Най-малко четирима души загинаха при силните бури, връхлетели Централна Европа в четвъртък, като ветрове със скорост до 181 километра в час предизвикаха широкообхватни смущения в пътуването.

В Полша поривите нанесоха сериозни щети на повече от 500 домове, изкорениха стотици дървета и оставиха 324 000 домакинства в страната без ток през нощта.

Полицията съобщи, че двама души са загинали, а двама са били ранени, след като бурите са преобърнали голям кран на строителна площадка в Краков.

 

 

Над 300 000 домакинства в Чешката република също са без електричество. Има и нарушения в трафика, тъй като паднали дървета са блокирали пътища и железопътни линии.

Най-силните ветрове с пориви от 181 км/ч бяха регистрирани на Снежка, най-високата чешка планина, в северната част на страната.

Три деца бяха откарани в болница с наранявания след автомобилна катастрофа в югозападната част на страната. Вятърът вдигнал предния капак на автомобила, в резултат на което шофьорът се завъртял и се блъснал челно в друг автомобил.

Трима души в Нидерландия са пострадали заради силните ветрове. Единият от тях, полицай, бил ранен от покрив, който се е откъснал от търговска сграда в Дуйвен. Другите двама души са били извадени от автомобил, върху който е паднало дърво.

Няколко железопътни превоза са били отменени, а Амстердамското летище „Схипхол“ съобщава за закъснения на полетите до 45 минути.

 

 

Британската метеорологична служба издаде рядко срещано предупреждение за червен код за четвъртък и петък, предупреждавайки за „опасност за живота“ заради силни пориви в Югозападна Англия и Южен Уелс.

Ирландия също предупреди за „силни и разрушителни ветрове“ и възможност за наводнения по крайбрежието.

В Северна Германия 37-годишен шофьор е бил убит от паднало дърво близо до град Бад Бевенсен. Драматични кадри на вълна, която разбива прозорците на ферибот по река Елба, бяха широко разпространени в социалните мрежи.

 

 

В няколко провинции са били затворени училищата, а жителите бяха предупредени да останат в домовете си и да избягват паркове и гори.

Авиокомпанията Lufthansa отмени 20 полета за Хамбург, Берлин и Мюнхен от Франкфурт. Очаква се бурите да продължат в петък и събота, като в много райони се прогнозират ураганни ветрове.

Белгия съобщи, че поставя крайбрежните си райони под оранжев код на тревога, втората най-висока степен след червената.

Още по темата:

Торнадо, силен вятър и наводнения в Полша и Германия