Големи горски пожари опустошават мащабни райони на Сибир, а от четвъртък вече достигнаха и околностите на руски градове, обгръщайки ги в дим. Към момента са активни около 200 огнища.

Най-сериозно е засегнат град Югорск, където ежегодно горските пожари са факт заради климатичните промени вследствие на глобалното затопляне. В града, който е разположен на над 1600 км в североизточно от столицата Москва, с огнената стихия се борят повече от 100 пожарникари и доброволци в лицата на местни жители.

 

 

По последна информация пътят на е преграден и към момента няма опасност за хората. Усложнения създава вятърът, който в сутрешните часове обръща посоката си и разпространява дима от пожарите към града.

Жителите на Якутск, който се намира в Източен Сибир, разпространяват кадри на гъстия сив пушек, който се шири в града, в социалните мрежи.

 

 

Местните власти са на мнение, че основната причина за горските пожари в този район на страната са горещите летни дни и гръмотевичните бури, в чийто плен Русия се намира от края на миналата седмица.

Още по темата:

Интензивни превалявания и температурни рекорди в Русия

Опасността от пожари в Арктика нараства с бързи темпове

Месец юни отново е рекордно топъл