Лятото в северното полукълбо на Земята наближава, но тази година сезонът на горските пожари в Арктика може да започне преждевременно, съобщиха от европейската служба за изменение на климата  "Коперник".

Изследвания сочат, че времето в северното полукълбо значително се е затоплило в последните години. През изминалите две седмици чрез сателитни снимки са били установени новопоявили се огнища в няколко района. Вероятно мащабните горски пожари ще се увеличат заради по-високите средни температури от последните месеци.

Обичайно пожарната активност отвъд Арктическия кръг стартира през началото на май и постепенно се засилва в началото на юни. Активността през 2020 г. се оказва приблизително същата като тази в периода 2003-2019 г.

 

 

Вследствие на климатичните промени през април тази година в Сибир беше отчетена температура с 12 градуса по-висока от средната месечна стойност за 1981-2010 г. Тенденцията на затопляне се запази и през май. В Русия изминалата зима беше необичайно топла. Средните температури през януари и февруари бяха по-високи от предходните години.

Опасенията на специалистите са, че е възможно топлият въздух от Сибир може да се разпространи из всички райони на Арктика. Това не може да е причина за възникването на горски пожари, но създава ниско ниво на влажност, което от своя страна допринася за бързото разпространение на пламъците след появата им.

Въпреки топлото време, почвите в повечето райони на Арктическия кръг са достатъчно влажни, беше установено след мониторинг. Ситуацията е различна единствено в Североизточен Сибир, тъй като влажността на почвата там е под средното ниво.

Прочетете също и:

Глобалното затопляне се ускорява заради ураганите

Предстоят адски горещини през 2070 г.

Ледът в Гренландия и Антарктида се топи с рекордна скорост