На 20 май отбелязваме Международния ден на пчелата, а датата е избрана заради рождения ден на словенеца Антон Янша (1734-1773), който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.

Денят се чества за трета поредна година по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция A/RES/72/211 на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г. Световният ден на пчелата цели да информира обществото за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

По този повод днес, 20 май 2020 г., в Музея на пчелата сдружение „Биоград София“ ще представи официално проекта "дигитален музей" от 11 часа.

Дигитален музей представлява система от камери и специална платформа за онлайн наблюдение на пчелите, чрез която всеки ще може в определен ден и час (часът на пчелата) да разглежда музея и неговите жужащи обитатели през своя телефон или таблет. 

По този начин интересния свят на пчелите отново ще е лесно достъпен за всички приятели на музея и най-вече за учениците.

Прочетете също и:

Ако всички пчели изчезнат

Откриха най-голямата пчела в света