На 13 октомври отбелязваме Световния ден на зрението. Опазването му е както основна задача на офталмолозите, така и задължение на цялото общество.

Близо 80% от информацията за заобикалящия ни свят получаваме чрез зрението, но има много заболявания, които могат да причинят необратими увреждания

Най-разпространеното е глаукомата, която протича с намаление на зрението поради увреждане на очния нерв от високо очно налягане. Най-често засяга хората на възраст над 60 години, но Световната здравна организация съветва всички пациенти над 40 години ежегодно да се подлагат на преглед за вътреочното налягане, тъй като глаукомата може да доведе до пълно ослепяване.

Други усложнения в очите могат да се появят и заради диабет, като това е най-честата причина за слепота в трудоспособната възраст между 20 и 70 години. Диабетната ретинопатия и свързаните с нея кръвоизливи и отлепвания на ретината също могат да доведат до необратима загуба на зрението.

Съществуват още много заболявания, свързани със зрението, които могат да бъдат избегнати при редовни прегледи на очите. Важно е да обръщаме необходимото внимание на здравето си преди да се стигне до необратими ситуации.