До -12 градуса в четвъртък, от петък се затопля

Кога ще е следващият студен период

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

След снеговалежите от последните 2 дни, в следващите 24 часа времето остава студено. В четвъртък дневните температури ще се движат около нулата. В ранните часове в четвъртък се очаква и кулминацията на това януарско застудяване, когато термометрите ще покажат стойности до минус 10 – минус 12 градуса.

Причина за това е студено арктическо ядро над Украйна и Европейска Русия, научаваме от синоптика на NOVA Николай Василковски.

След мразовитата сутрин времето ще е слънчево почти над цялата страна с изключение на Североизтока, където облаците до обяд ще са повече. Вятърът ще е студен, но без особено силни пориви.

Температурите в топлата част на деня ще се колебаят между минус 1 и плюс 4 градуса.

В планините ще е студено с дневни температури от минус 2 градуса в по-ниските масиви до минус 7 по най-високите части. Ще е ветровито, с което усещането за студ ще се засилва. Опасност от лавини има навсякъде по планините на Югозапад, където снеговалежите и ветровете са образували тежки и нестабилни „снежни дъски” с опасност от падане.

В петък сутрин отново ще е мразовито с отрицателни температури до минус 6 – минус 7 градуса. След това бързо ще започне затопляне, което ще продължи в следващите дни, с дневни температури между 5 и 10 градуса.

Облачността ще е динамична, малко по-значителна в събота, когато в планините може да прехвърчи и слаб сняг.

Според последните актуални прогнози следващото застудяване със снеговалеж и последващ студ ще е в периода 18-19 януари. Очаква се преминаване на студен атмосферен фронт с нахлуване на студен въздух от север.

В понеделник, след сравнително топло за сезона време до обяд, в часовете до вечерта вятърът от запад ще се усилва в Дунавската равнина. С понижаването на температурите през нощта и във вторник ще превали сняг.

След разкъсването на облачността в сряда сутринта отново се очакват ниски температури до минус 7 – минус 8 градуса.

Още за времето:

Минус 20,2°C в Румъния

Гърция в плен на средиземноморски циклон

Сняг заваля в Саудитска Арабия