В събота още призори облачността ще е плътна в западните райони, докато на изток ще се показва слънцето. В ниските райони на страната, където в ранните часове е тихо, видимостта ще остане намалена.

В хода на деня облаци ще покрият цялата страна, но валежи не се очакват. Нетипично за сезона топло време с температури в широки граници – под 10 градуса в западните части на Дунавската равнина, между 15 и 20 градуса по долината на река Струма, в Предбалкана и в почти цяла Източна България.

Вятърът остава топъл, но силен по северните склонове на планините. Особено мощни пориви ще има в югоизтока.

В неделя с преминаването на студен атмосферен фронт, вятърът ще е студен от северозапад и температурите ще се понижават. В най-топлите часове термометрите ще се колебаят между 5-6 градуса в крайния северозапад до почти 20 градуса в югоизтока.

Денят ще е облачен с валежи, които сутринта ще са краткотрайни и предимно в Северозапада, а в хода на денонощието ще продължат с по-голям интензитет към Централна и Източна България.

В неделя следобед продължаващото застудяване ще обърне дъжда в сняг. Това ще се случи в планините с най-интензивен валеж с натрупване в Централна Стара планина. Ще вали още в централния и източния Предбалкан, както и в Лудогорието. С по-малка вероятност ще превали слабо по високите котловини в Западна България.

Процесите ще продължат в понеделник до обяд в Родопите, Странджа, Сакар и като цяло югоизтока с валежи от дъжд и сняг. В същото време от северозапад облаците ще се разкъсват. В Централна и Западна България ще има мъгли призори в котловините, низините и покрай водоемите. Дневните температури ще са между 0 и 5 градуса.

Първата пълна седмица на декември ще е по-студена, с облачно и динамично време. Сравнително по-малко валежи се очакват до сряда. От четвъртък нататък се очертава развитие на циклони в Средиземноморието и валежи от дъжд и сняг.

Ако се запазят текущите прогнози в периода 7-10 декември се очакват по-интензивни снеговалежи с натрупване.

Каква е прогнозата за целия месец разберете ТУК.

Вижте също и:

ПСС: Опасност от затъване и пропадане в планините

Влезе в сила ограничението за движение на стари коли в центъра на София

Села в Монтанско все още са без ток и вода след бурята