Фондът "Bezos Earth", създаден от Джеф Безос – един от най-богатите хора на планетата и основател на компанията "Амазон", ще инвестира нови 443 млн. долара в проекти за климата, пише  Vesti.bg, като цитира сайта The Verge.

На конференцията на ООН COP26 за климата (31 октомври – 13 ноември 2021 г.) в Глазгоу Джеф Безос обеща инвестиции на стойност 2 млрд. долара, с които да бъде възстановена природата. Тези средства са част от неговия ангажимент до края на десетилетието да финансира с 10 млрд. долара проекти, борещи се с изменението на климата.

Сега фондът "Bezos Earth" отделя нови 443 млн. долара, с които ще се финансират 44 проекта: най-голямата част от тях – 261 млн. долара, е за инициатива, която ще осигури защита за 30% от морските и сухоземните зони до 2030 г.

 

Други 130 млн. долара са за различни проекти и инициативи за осигуряване на зелена енергия, енергийна ефективност, развитие на работна ръка и достъпни жилища в по-бедни райони.

Организацията планира и 25 млн. долара за създаването на "глобален механизъм", който да помага на коренното население в различни райони. Предвиждат се и 51 млн. долара за грижа за гори в САЩ и Африка.

Прочетете и:

Принц Уилям: Да спасим Земята сега

Учредена е награда за опазване на околната среда