НАСА изгуби връзка с космическия апарат "Спирит" през 2011 г. Няколко години по-късно, през юни 2018 г., апаратът "Опортюнити" също губи връзка със Земята и днес НАСА е принудена да се сбогува с тези двама безстрашни изследователи на Червената планета.

През 1999 г. НАСА претърпява два провала на Марс – спътник се отклонява заради грешка в превръщането на мерните единици, а спускаем модул изключва двигателите си прекалено рано.

В програмата на американското космическото ведомство за Марс настъпва пълна бъркотия. Пред НАСА стои въпросът дали Марс все още си струва риска.

Отменени са повечето планове и се обсъжда следващата стъпка. Решено е, че лаборатория на НАСА в Пасадена, Калифорния, ще проектира и достави новия космически апарат, ще осъществи кацането му на планетата и ще ръководи мисията на повърхонстта.

Екипът учени ще подходят по различен начин към изследването на Марс. Решено е да се запази оригиналният спускаем модул "Марс Патфайндър", в който са инсталирани компютърът, който е мозък на операцията, и повечето инструменти.

Новата мисия предлага нещо по-различно. В спускаемия модул е вкаран най-големият възможен марсоход, а апаратурата е подвижна. Марсоходът се придвижа по повърхността, а с него пътуват и инструментите, системата за захранване и компютърът.

Това позволява изследването на планетата да бъде много по-задълбочено. Марсоходът не просто каца на Марс, а  го изследва подобно на геолог и търси подсказки дали на планетата някога е имало живот.

За да удвоят шансовете за успех, от НАСА решили да бъде конструиран не един, а два апарата. Двата предишни  провала на космическото управление изострили много общественото внимание към бъдещата мисия. Още един провал би се отразил много тежко.

Когато планът за кацане на Марс бил одобрен, от НАСА не разполагали с много време, тъй като Земята и Марс се приближават веднъж на 26 месеца достатъчно близо за начало на мисията.

Ако тази възможност бъдела изпусната, трябвало да се чакат нови 26 месеца. Срокът на НАСА изтичал през лятото на 2003 г. – след по-малко от 3 години. 

Прочетете и:

Марс очаква имената ни

Марсоходът "Опортюнити" е с рекорден престой на Марс