Нов проект на НАСА предвижда през 2020 г. да бъде изстрелян космически апарат към Марс, който ще носи на борда си микрочипове с имената на хора, съобщиха информационните агенции.

Апаратът ще кацне през февруари 2021 г. със задача да изследва климата и геоложките процеси на планетата, както и да потърси доказателства за микробен живот.

Наред със сериозната научна задача, кампанията за изпращане на имена на Марс цели да насочи интереса на повече хора към мисиите на НАСА за инициативата "От Луната към Марс".  

Става дума за амбициозен проект на американската комическа агенция за изпращане на астронавти на Луната до 2024 г. Целта е повърхността на планетата да бъде изследвана отново и наученото да послужи при изпращането на  астронавти на Марс през следващото десетилетие.  

До края на септември желаещите могат да изпратят имената си на специален уебсайт, като след това ще получат бордна карта и възможност да свалят дигитални емблеми на мисиите до двете планети.  

Идеята на НАСА не е нова – за подобна програма през предишни години бяха събрани над 2 милиона имена.  

Ще минат обаче години, преди човешки крак да стъпи на Марс, затова във видеото по-долу може да си припомните за един легендарен мъж, посветил живота си на мечтата да стъпи пръв на Южния полюс.  

Прочетете и:

На Марс са открити органични молекули

На Марс е открита вода

Какво е времето на Марс