Преди няколко дни изследователски кораб от Германия се отправи към Нова Каледония, за да направи проучване на климатичните промени в южната част на Тихия океан, съобщават световните медии.

Екипът от 30 учени от цял свят ще изследва климатичните промени и океанските течения в Тасманийско море и историята на ледниците на Южния остров на Нова Зеландия.

Тозе район е сравнително непроучен, затова учените се надяват тяхната работа да подобри климатичните модели и прогнозирането на промените в климата.

Южният океан е тясно свързан с климата и процесите в океана, затова е важно да се разбере как климатичните флуктуации и океанските течения са се променили през последните ледникови епохи и периоди на затопляне.

Субтропическата част на Южния океан свързва тропически с антарктически води, влияе върху океанските течения и взаимодействието между океана и атмосферата.

Ледниците и реките на Нова Зеландия също внасят прясна вода и седименти в океанския район, а ветровете пренасят прах от сушата. Тези седименти се натрупват на морското дъно. Слоевете им са като архив на климатичните промени в региона, обръщат внимание учените.

Прочетете също и:

Поройните дъждове в Северния Атлантик са с до 10% повече през 2020 г.