Американски учени от  университета "Стоуни Брук" са автори на изследване на интензивните валежи за много кратък период и продължителните валежи за по-дълъг период от време, съобщават информационните агенции.

Заключението на специалистите е, че заради промените в климата през 2020 г. поройните дъждове са се увеличили с 5 – 10% през сезона на ураганите в Северния атлантически океан.

Макар и да се приема, че с изменението на климата ураганите стават все по-интензивни, авторите на изследването, публикувано в сп. "Нейчър", сравняват валежите, генерирани от тези бури, с моделирани оценки за количествата, които биха паднали, ако нямаше изменение на климата, т.е. подобно на  прединдустриалните времена.

За целта се разглеждат две явления, които са причина за наводненията –  интензивните валежи за много кратък период от време и продължителни валежи за по-дълъг период.

За сезона през 2020 г. заради изменението на климата количеството на дъждовете, които падат през трите най-лоши дни, е увеличено с 5%, а през трите най-интензивни часас 10% в сравнение с 1850 г.

 

Въздействието на климатичните промени при бурите, които са се превърнали в урагани, е по-съществено: увеличението е 8% за най-лошите три дни и 11% за най-лошите три часа. Това, посочват изследователите, е почти два пъти повече от очакваното, и предупреждават, че ще има преки въздействия върху крайбрежните общности.

Много от ураганите през 2020 г. са се образували в басейна на Северния Атлантически океан, където температурата на повърхността е повече от 27°С – това е с 0,4°С и 0,9°С повече, отколкото в прединдустриалните времена.

Заради емисиите на парникови газове, които са резултат от човешката дейност, планетата като цяло вече се е затоплила с около 1,1°С.

Предишни изследвания показват, че заради глобалното затопляне количеството на валежите, паднали по време на урагани през предишни сезони, е увеличено  – например Ирма през 2017 г., Харви през 2017 г., Дориан през 2019 г.

Прочетете и:

Очакват се 4 големи урагана в Атлантическия океан

Пет неща за парниковите газове, които всеки трябва да знае