Акулите притежават естествен джипиес и се ориентират по магнитното поле на Земята, установи американско проучване, цитирано от Франс прес.

В публикация в сп. "Кърънт байолъджи" се потвърждава широкоразпространена теория, която датира от няколко десетилетия. Според нея акулите разчитат на магнитното поле, генерирано от нашата планета, което им позволява да мигрират на огромни разстояния, да плуват по права линия и да се завръщат безпогрешно в изходна позиция.

 

 

Брайън Келър, ръководителят на изследването, и екипът му успяха научно да докажат съществуващите досега предположения. Келър ръководи проекта "Да спасим нашите морета" и изследвал подробно поведението на акулите-чук в района на Мексиканския залив.

"Всяка година тези хищници се завръщат на едно и също място в един естуар, което означава, че те добре знаят къде е "домът" им и се прибират там от далечни разстояния", коментира Келър, който е и океански биолог в университета във Флорида.

Изследователите са събрали 20 млади екземпляра и са ги изложили на уред, който симулира магнитните полета от различни точки на земното кълбо. Устройството представлява голям куб от дърво, окабелен вертикално и хоризонтално, в центъра на който има вана с акула в нея.

Както се очаквало, хищниците се ориентирали на север, когато условията симулирали място на юг от там, където били заловени. И не се придвижвали в никаква посока, когато условията симулирали, че те са си "у дома".

 

 

Според Келър вероятността тези акули да са единственият вид, развил тази способност, е малка.

"Доказателство за това са големите бели акули, които мигрират от Африка до Южна Австралия и се завръщат на същото място всяка година по крайбрежието на РЮА", изтъква ученият. 

Той е бил впечатлен от факта, че изминатото разстояние от около 20 хиляди километра в продължение на 9 месеца се осъществява по изключително права траектория.

Прочетете и:

Гълъбите имат естествен компас

Акулите – зловещи и грациозни

Учени откриха нов вид малки акули