Филмът, който не бива да бъде заснет

Новият филмов проект “Антропоцен парк: Последните оцелели” се върти около най-древния вид, обитаващ река Дунав

Режисьорът на филма Камен Коларов се обръща към зрителите с апел да помогнат, за да не бъде заснет най-новия му филм.

Историята започва в дълбините на река Дунав. Става въпрос за приключение, започнало преди 200 милиона години, чиято развръзка предстои. Това е моментът, в който един вид среща най-кръвожадното чудовище – човека.

Есетровите моруни са древен вид, обитаващ Земята от 200 милиона години – достатъчно, за да се нарекат съвременници както на динозаврите, така и на човека.

Днес последните размножаващи се есетрови популации в Европейския съюз са се съхранили в долното течение на Дунав – на границата между България и Румъния. Опазването им е една от най-важните мисии на екипа на WWF. 

От природозащитната организация от години вземат мерки за контрол, преброяване и защитаване на популацията на моруните, като последната инициатива, свързана с тях, е по повод Международния ден на Дунав, когато екипът на WWF пусна над 7000 тримесечни моруни в реката.

„Жизненият цикъл на есетровите риби наподобява човешкия – те живеят дълго, но се размножават само няколко пъти в живота си. Ще отминат 10 – 15 години, преди нашите моруни да се завърнат обратно в Дунав и да създадат своето първо поколение. Затова трябва да пазим техните местообитания и да им дадем шанс да изградят стабилна популация. В противен случай, рискуваме да загубим безценен вид, появил се на Земята много преди нас“, призова ихтиологът Стоян Михов от WWF.

Бракониерството, замърсяването, преградните стени по течението на реката нарушават нормалния ритъм на живот на моруните, свеждайки популацията им до опасно ниска численост. Aко историята продължава така, изглежда ще сме свидетели на тяхното тотално изчезване.

Обръщението на режисьора завършва с признанието, че това е филм, който не иска да снима. Все още е възможно да излезем от филма и да осигурим щастлива развръзка на моруните.

За да се случи това, е нужно 6000 човека да дарят по 5 лв., за да може фондонабирателната кампания на WWF да изпълни целта си от 30 000 лв. Средствата ще отидат за зарибяване и поддържане на популацията на един от  най-древните видове на планетата - есетрите.

Дари на wwf.bg/esetra и сподели кампанията, за да сложим щастлив край на филма!