Осветлението на магазините на известния парижки булевард „Шанз-Елизе“ всяка нощ ще бъде изключвано часове по-рано от обичайното до второ нареждане, за да се пести ток, след като войната в Украйна породи сериозен натиск върху пазара на електроенергия в Европа, предават световните медии.

Планът беше оповестен през септември и в него се предвижда нощем светлините по булеварда да угасват в 22:00 часа, вместо в 1:00 часа, както беше досега. Решението ще влезе в сила от 15 октомври.

За магазините, които остават отворени след 22:00 часа, „естествено“ ще се прави изключение, заяви комисията, която следи за реда на булеварда. Новите мерки ще засегнат десетки луксозни бутици, но няма да важат за уличните лампи.

Ослепителните коледни светлини на „Шанз-Елизе“ обаче вече ще се изключват в 23:45 часа вместо в 2:00 часа.

Решението е в изпълнение на плановете на парижката кметица Ан Идалго за пестене на енергия, които обхващат няколко емблематични паметника във френската столица.

По-рано бе съобщено, че светлините на Айфеловата кула също ще бъдат изключвани по-рано – в 23:45, вместо в 1:00, както беше досега. Други забележителности в Париж, като кметството, ще изключат осветлението си в 22:00 ч.

Идалго се опасява, че през зимата нуждите от енергия ще се увеличат и се надява новите мерки да помогнат да не се стига до недостиг.

Прочетете също и:

Айфеловата кула замръзна

Кой печели от горещото време във Франция

Франция е обвинена за пропуски в областта на климата

 

Източник: БТА