Големият бариерен риф почти не се възстановява

Учените са шокирани от мащабите на аномалията

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Повишаването на температурата на океана влияе негативно върху коралите от Големия бариерен риф и способността им да се възстановяват.  До този извод стигат австралийски учени, които изследват процесите, влияещи върху жизнеспособността на коралите от рифа.

През последните 20 г. коралите от Големия бариерен риф са били подложени 4 пъти на процеси на избелване, което се дължи на затоплянето на водата – през 1998, 2002, 2016 и 2017 г.

Учени от университета Джеймс Кук" насочват вниманието си към последните две години и откриват, че новите корали, появили се през 2018 г., са с 89% по-малко в сравнение със средните показатели.

Те преброяват възрастните корали, които оцелели след две горещи лета, и установяват, че има спад в замяната им с нови корали в сравнение с предишни години.

Ако приемем, че коралите повече няма да избеляват заради затопянето на водата, то ще са нужни между 5 и 10 години, за да може да се достигне предишното ниво на поява на нови корали – това е заключението на специалистите.

Прочетете и:

Част от Големия бариерен риф е мъртва

Науката в помощ на Големия бариерен риф

Какво се случва с коралите, оцелели след избелване