Гореща вълна в Арктика топи морския лед

Учените следят отблизо климатичните тенденции в Сибир поради огромните количества въглерод и метан, складирани в топящите се райони на вечната замръзналост

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Интензивна и обширна гореща вълна обхвана части от Сибир, северозападната част на Русия и Скандинавия. В резултат ледената покривка в морето Лаптеви, което е част от Северния ледовит океан, се топи.

Заради човешката дейност – изгаряне на изкопаеми горива и обезлесяване, Арктика се затопля два пъти по-бързо от останалата част на света. Мащабните промени в района се изразяват в топене на вечната замръзналост (пермафроста), увеличаване на горските пожари и променени климатични модели.

 

Разтопяването на морския лед в Арктика изостря конкуренцията между САЩ, Русия и Китай в корабоплаването, сондажите за нефт и газ и военните проекти.

 В части от северен централен Сибир температурите са достигнали 7°C над средните за това време на годината.

 

В Хелзинки температурата през нощта на 21 срещу 22 юни не падна под 22.5 °C – това е най-високата минимална температура, регистрирана там през юни.

 На няколко места във Финландия бяха регистрирани месечни рекорди за висока юнска температура, а националният рекорд почти падна във вторник.  Рекордната топлина засегна също Беларус и Латвия.

Още по темата:

Морският лед в Арктика изчезва

Промените в климата може да върнат забравени болести