До края на деня на много места облачността ще е променлива. Вечерта вятърът от юг ще започне да се усилва. През нощта облачността ще се увеличава и в събота ще бъде значителна в западната половина на страната. 

През първия почивен ден ще бъде дъждовно, като на много места в Централна и Западна България количествата ще са значителни, на много места придружени от гръмотевична дейност. Ще има и условия за градушки.

Ще духа умерен до силен вятър с южна компонента, който по северните склонове на планините се очаква да достигне скорости между 24 и 27 м/сек. Максималните температури ще са между 21 и 30 градуса, по ниски в западната половина.

В сила са предупредителни кодове за опасно време. Оранжев код за силен вятър е обявен в областите Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново, а за силен вятър и обилни валежи – в Благоевград, Смолян и Кърджали. В тези райони се очакват пориви на вятъра между 29 и 32 м/сек.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Жълт код за силен вятър е в сила за 21 области на страната: Монтана, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Добрич, Силистра, Разград, Търговище, Русе и Плевен. Там очакваните стойности са около 14 – 24 м/сек, възможни са и отделни пориви.

В неделя времето ще е преобладаващо слънчево. Ще духа до умерен запад-северозападен вятър, а дневните температури на места слабо ще се понижат. Максималните ще бъдат между 21 и 26 градуса.

Още за времето:

През октомври ще става за море

Дойде време за есенно почистване

Как влияе есента според зодията