До края на седмицата времето ще се задържи топло и температурите ще са близки до тези през лятото. Морската вода ще е около 23 – 24 градуса, а това ще позволи да отидем на почивка на морето дори и през октомври, съобщи в студиото на „Здравей, България” климатологът Симеон Матев.

По думите му през следващия месец времето ще е по-меко от обичайното за сезона. През предстоящия уикенд ще се заоблачи и на много места ще има превалявания, които ще започнат от запад.

"Есента ще си влезе в правата, в което, разбира се, няма нищо лошо", казва Матев. 

"Валежите, които се очакват през уикенда, ще бъдат повече в Западна и Северна България. На фона на сушата, обхванала почти цялата страна, на места ще паднат между 10 и 20 литра на квадратен метър валежи, които са добре дошли  навсякъде, категоричен е Матев. Тежки порои обаче не се очакват. Ако има такива, те ще са на определени места, за кратко и едва ли ще нанесат щети", категоричен е климатологът.

Изразът "циганско лято" или "сиромашко лято" се използва доста често за времето още от края на август, но за нашите баби и дядовци сиромашкото лято е започвало след Димитровден, който е на 26 октомври.

За метеоролозите циганското лято означава време на устойчиви антициклони, което може да продължи и през ноември. През този период не е изключено и повторното цъфтене на някои култури.
 
През последните години във връзка с климатичните промени циганското лято не е изключение, а по-скоро правило.

 

Още за времето:

Лятото продължава до края на месеца

Август е бил най-топлият месец, регистриран някога