В следващите 48 часа на Балканите ще усетим първия полъх на приближаващата есен. Студен атмосферен фронт ще е причина за гръмотевични процеси и осезаемо захлаждане, а покрай циклон в Средиземноморието предстои период с напоителни дъждове.

Валежите по фронта вече започнаха с гръмотевици през нощта в Западна и Северна България. Ще продължат с прекъсвания през целия ден. По-интензивните гръмотевични процеси следобед ще са в Дунавската равнина и източната половина на България.

По-напоителните валежи – до 30-40 литра на квадратен метър за 24 часа, се очакват в централните области на Дунавската равнина и Предбалкана, както и в сърцето на Горнотракийската низина. Ще се усеща прохладен северен вятър, а дневните температури ще са от 20 до 25 градуса, малко по-високи в Югоизтока – до 27-28.

Междувременно над Южна Гърция ще се оформи циклон, покрай който във вторник валежите у нас ще са на повече места в Южна и Източна България. Количествата дъжд ще са особено големи в някои райони на Родопите, над Пловдив и Асеновград, по Централното и Южното Черноморие и в Странджа с потенциал за локални наводнения. Ще се усили вятърът от североизток с мощни пориви по планините и в Южна България.

Дневните температури ще се повишат с 2-3 градуса в Дунавската равнина, където валежите ще спрат.

В сряда времето ще се успокои и в дните до края на седмицата ще е преобладаващо слънчево с повишаващи се температури, които постепенно ще догонят летните нива – 25-30 градуса.

Времето ще остане преобладаващо слънчево почти до средата на месеца. Около 15-17 септември предстои отново по-динамичен период. С преминаването на студен фронт има изгледи за гръмотевични бури и валежи с потенциал за градушка и по-ниски температури.

Времето по морето

В следващите 2 седмици най-сериозното смущение по Черноморието ще е настоящото. В понеделник и вторник валежите в някои точки по крайбрежието ще са значителни, с гръмотевични бури. Известна вероятност за по-кратки и незначителни превалявания има и на 8 септември.

До 10 септември вятърът ще е сравнително по-силен от североизток. За периода дневните температури ще са в интервала 23-27 градуса.

Седмица напред морето ще е неспокойно с по-мощно вълнение на 5-и и след това около 8-9 септември, когато височината на вълните по някои открити брегове ще е до 3-4 метра. В по-тихите периоди се увеличава опасността от мъртви течения и новообразували се дънни ями.

Каква е прогнозата за септември разберете ТУК.

Още за времето:

Игри на волята – кой е тайнственият залив на оцеляването в новия сезон?

Всяка година у нас загиват между 6 и 10 души при удар от мълния

Колко диня можем да ядем без да вредим на здравето