Септември започна с топло и предимно слънчево време. В началото на първото десетдневие ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност предимно над планинските райони, където са възможни и изолирани краткотрайни превалявания. На места дъждът ще е придружен от гръмотевична активност. През втората половина на периода дневните температури ще бъдат по-високи от обичайните.

По-голяма вероятност за валежи ще има в началото на второто десетдневие. Около средата на периода обаче над страната ще се установи предимно слънчево време, с по-високи температури и по-малко превалявания. Около края на десетдневието се очаква захлаждане, както и синоптична обстановка със значителна облачност и валежи.

Дъждовни ще са и първите дни на третото десетдневие. Температурите ще се доближават до климатичните норми, а след 25 септември ще започне затопляне и ще се установи сух период с много слънчеви дни.

Средната месечна температура през септември ще бъде над климатичната норма. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата.

Метеорологичната есен настъпи на 1 септември, а астрономическата започва с есенното равноденствие – на 23 септември в 9:50 ч. българско време.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На 1 септември слънцето изгря в 6:51 ч. и залезе в 20:00 (продължителност на деня: 13 ч. и 6 мин.). В последния ден на месеца изгревът ще бъде в 7:22 ч., а залезът – в 19:10 (продължителност на деня: 11 ч. и 46 мин.).

През този месец последна ще видим на 7 септември, а новолуние – на 15 септември. Първа четвърт на луната ще е на 22-ри, а пълнолунието ще настъпи на 29 септември.

За да не тъжим по отиващото си лято, през новия месец ще се радваме повече почивни дни. Още в първата пълна седмица ще се насладим на почивния 6 септември, сряда, когато честваме Деня на Съединението. В края на месеца ще имаме и дълъг почивен уикенд, тъй като 22 септември – Денят на независимостта, се пада в петък. Равносметката: 19 работни и 11 почивни дни.

От 20 септември ще бъде активен метеорният поток Тауриди, чийто радиант се намира в съзвездието Телец. Ще трябва да почакаме обаче, тъй като пикът му ще настъпи в началото на ноември. Дотогава все пак ще се появяват по няколко „падащи звезди“, но трябва да дебнете безоблачно небе.

Прогнозата винаги можете да проверите на Sinoptik.bg!

Прочетете и:

Кой и как дава имената на месеците