Ако средните температури на Земята се повишат с 2 градуса Целзий в сравнение с тези през прединдустриалната епоха, това ще доведе до суша, продължителни горещини и проливни дъждове.

Екип от учени от Хумболтовия университет в Берлин заключи, че климатичните условия стават все по-екстремни и продължителни, а това ще предизвика масова гибел на хора.

Според проучването им глобалното затопляне ще повиши летните температури, а екстремните климатични условия ще станат по-устойчиви.

 

 

Дори и продължителността им да се увеличи съвсем малко, ще има сериозни последствия за здравето на хората. Ще бъдат засегнати и хранителните продукти, икономическият растеж и биоразнообразието. Прогнозите на климатичните модели свидетелстват за постоянно отслабване на лятната атмосферна циркулация, както и същевременно покачване на температурите. Това ще доведе до по-топъл и влажен климат за по-дълго време в определени райони.

Също така вероятността от екстремни климатични условия ще се увеличи с около 4%, като най-уязвими ще са райони в Северна Америка, Централна Европа и Северна Азия.

Към момента се подготвя ново проучване, чиято цел е да изследва сценарий, свързан с покачване на температурите с 3 градуса Целзий в сравнение с тези от прединдустриалната епоха. От първа необходимост е парниковите емисии да бъдат максимално ограничени, защото иначе екстремните климатични условия ще бъдат неизбежни.

Още за глобалното затопляне и климата:

Температурите в света вече са трайно повишени

Наближава климатична катастрофа

Част от кораловите рифове край остров Гуам са мъртви