Кораловите рифове са известни като тропическите гори на морето. Въпреки че тяхното местообитание представлява по-малко от 1% от световните океани, те са дом на милиони животински видове. Защитават крайбрежните общности от бури, тъй като действат като буфер.

Те обаче са все по-застрашени, преди всичко от изменението на климата и замърсяването на околната среда. Учените изчисляват, че до 2050 г. до 90% от всички коралови рифове ще изчезнат, най-вече заради затоплянето на океаните.

Художникът Джей Ар Чуло от Великобритания си е поставил за мисия да спаси коралите. Инициалите, които използва, всъщност са името на линия на японското метро в Токио.

Чрез изкуството си 20-годишният Джей насърчава опазването на околната среда. От седем години насам той прави изрезки, вдъхновен от японското изкуство за изрязване на хартия киригами. Определя това като медитация. Една изрезка отнема от три до пет месеца.

В момента Джей работи върху творба, вдъхновена от твърд корал, но не използва шаблон.

Творбите му са изложени по целия свят. Започва да продава изкуството си преди пет години, основно чрез социалните медии и по-рядко на арт галерии и изложби. От приходите си художникът дарява процент на организацията „Корал лайф”.

С тези средства се финансира размножаването на корали за смекчаване въздействието на изменението на климата върху крайбрежните региони.

Джей Ар изучава темата за избелването на коралите, с която се запознава още в училище.

Според него тази част от нашата планета често е пренебрегвана. Той намира за възхитително това, че някои корали излъчват много ярки, особено неонови цветове точно преди смъртта си. Улавя в миниатюрите си точно този момент.

Още по темата гледайте във видеото, което е част от предаването „Евромакс“ на Дойче веле.

Прочетете също и:

Как Австралия ще помогне за опазването на Големия бариерен риф

Кораловите рифове на Египет са все по-застрашени

Плетени корали в борбата с климатичните промени