Ягуарите – грациозните убийци

Смъртоносна смесица от грация и сила

Ягуарите се срещат в Южна и Централна Америка. Големи популации има в Мексико (полуостров Юкатан), Белиз, Хондурас, Гватемала и Коста Рика и Бразилия. Най-характерните местообитания на ягуарите са тропическите джунгли, но също и засушливи места, обрасли с храсталаци.

В превод от местните езици "ягуар" означава "убиец, повалящ жертвата си само с един скок". Това е третата по големина котка в света след тигъра и африканския лъв. 

Ягуарите обикалят джунглата в търсене на едър дивеч, изполвайки острото си зрение. Зениците на очите им са елипсовидни и при слаба светлина фокусират по-бързо от кръглите. Светлоотразителен пласт връща светлината към ретината и усилва зрението им почти двойно.

Ягуарите нямат бързината и издръжливостта на другите котки, но са майстори в безшумното промъкване и в нападението от засада. Петнистата им козина е идеална маскировка, която им позволява да приближат нищо неподозиращата жертва и да я повалят с един-единствен скок.

Ягуарът има най-яките челюсти в сравнение с всички останали котки и с лекота строшава дори здравата коруба на костенурките.

Носят се легенди за вкуса му към човешка плът. Макар и да напада понякога хора, ягуарът много рядко е агресивен към човека и в тези случаи той по-скоро охранява територията си.

Въпреки че ягуарът е сред най-дълго живеещите котки, учените срещат доста трудности в проследяването в естествената му среда. 

През XX век популацията на ягуарите силно намалява, което става причина редица държави да предприемат мерки за защитата на вида. 

Във видеото на National Geographic вижте повече за живота на ягуарите.   

Вижте също и:  

Сибирските тигри