Две депозитни вендинг машини, които приемат пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета, бяха инсталирани в Габрово, съобщават от МОСВ.

Срещу предадените отпадъци гражданите получават талони, които могат да обменят за еко материали, сред които пазарски торби от плат, термоси с чаша, покривки за пикник и други, които се взимат от сградата на Община Габрово, на пл. „Възраждане“ №3.

Двете съоръжения бяха разположени точно ден преди големия международен празник Световен ден на Земята, в което екипа на проекта видя добър знак – символ на съхранената природа.

Машините са част от проект по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ на стойност от близо 390 000 лв. В рамките на изпълнението му Община Габрово е изградила и две площадки за подземно разделно събиране на отпадъците, снабдени със сензори, които отчитат колко често се предават отпадъци, нивото на запълване на контейнера и др.

Като част от проекта са изградени и четири зони за споделено компостиране в дворовете на детска градина „Явор“, природоматематическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, почивна база „Горски дом“ в местността Узана и в района на кв. Радичевец.

Двете вендинг машини бяха представени на заключително събитие по проекта, проведено в Ритуалната зала на Община Габрово. Те са монтирани на удобни за ползване от гражданите локации: до спортна зала „Орловец“ и до стадион „Христо Ботев“.

Прочетете и:

Обмислят евросубсидия за покупка на електромобили у нас

Електрически автобуси ще поемат основния трафик в Бургас

Все повече изгорели пластмасови кофи за смет в Габрово