Някога чудили ли сте се какъв е произходът на думата "дъга", кога можем да наблюдаваме цветното явление, какви са били вярванията в миналото за него? Вижте тезьи интересни факти за дъгата, които ни представя каналът "Top Of The Tops" във vbox7:

Произходът на думата

На латински език "дъга" означава дъждовна арка. В гръцки и римски времена се смятало, че дъгата е път, създаден от богинята Ирида, която е посредница между боговете и хората.

Аристотел е бил обсебен от дъгите

Гръцкият философ Аристотел за първи път започва да разсъждава върху дъгите и техните цветове още през 350 г. пр. н.е. Според него дъгата е направена от три цвята. Днес знаем, че теорията му е грешна, тъй като цветовете са седем - червено, оранжево, жълто, зелено, синьо, индиго и виолетово.

Можем да наблюдаваме дъга и през нощта

Ако има пълнолуние и небето е ясно, Луната, която излъчва отразената от Слънцето светлина, е всъщност достатъчно светла, за да създаде дъга на определено място. Този явление се случва рядко.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Вярвания

В миналото стопаните предсказвали каква ще бъде реколтата по цветовете на дъгата. Ако преобладава зеленият цвят, това означава, че ще има много трева за добитъка. Ако преобладава жълтият цвят, ще има много добър добив на жито и царевица.

Ако сте в самолет можете да видите кръгла дъга

Всеки вижда дъгата като полукръг. Но ако пътувате със самолет и погледнете надолу през прозореца, ще видите пълен кръг на дъгата.

Дъгата може да се види само на Земята

Към този момент е доказано, че единствено на Земята може да се наблюдава дъга, защото нашата планета е единствената с постоянни течни валежи и пряка слънчева светлина.

Прочетете също и:

Какво не знаете за горите

Знаете ли тези факти за земетресенията

Какво не знаете за Слънцето