Изминалият месец е най-горещият юни, регистриран в Обединеното кралство, съобщи британската национална метеорологична служба, предава БТА.

От Службата предупредиха, че предизвиканото от човека изменение на климата прави подобни температурни рекорди все по-вероятни.

Рекордните горещини вече са явление по целия свят, a учените предупреждават, че усилията за спиране на глобалното затопляне не са достатъчни, за да бъдат предотвратени най-катастрофалните последици.

Според британската метеоролична служба средната температура от 15,8 градуса през юни е най-високата за последните 140 години и надминава предишния рекорд от 14,9 градуса, поставен през 1940 г. и 1976 г.

 

 

През 2022 г. Великобритания регистрира най-горещия си ден, след като за пръв път термометрите показаха над 40 градуса и доведоха до нарушаване на дейността на летища и жп линии и предизвикаха пожари.

В последната седмица на юни в Испания бяха регистрирани температури до 44 градуса, а в Китай и САЩ имаше поредица от горещи вълни през същия период.

По-рано през юни британската компания за водоснабдяване „Саут Ийст уотър“ въведе временна забрана за използване на маркучи и пръскачки в английските региони Кент и Съсекс заради високите температури и недостига на питейна вода.

Прочетете също и:

Опасните горещи вълни по света ще се увеличават

Глобално затопляне = повече мълнии

Първият септември без морски лед ще настъпи още през 2030-2050 г.