Благодарение на изкуствения бент, който отделя лагуната на Венеция от Адриатическо море, беше предотвратено поредното наводняване на града, включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, информират световните медии.

Работата по проекта MOSE започва през 2003 г., съпроводена с корупционни скандали, а крайният срок за завършване постоянно се отлага.

Проектът, който трябва да бъде завършен през декември 2021 г., представлява интегрирана система, която се състои от 4 подвижни прегради, монтирани на входовете на Лидо, Маламоко и Киоджа. Четирите прегради се състоят от 78 порти.

На входа на Лидо са монтирани два реда порти от съответно 21 и 20 елемента, свързани с изкуствен остров; един ред от 19 порти има на входа на Маламоко и един ред от 18 порти са монтирани на входа на Киоджа.

 

При високи приливи и отливи преградите се затварят, за да изолират временно Венецианската лагуна от Адриатическо море.

Според първончалния проект съоръжението ще осигурява защита от приливи и отливи с височина до 3 м.

През вчерашния ден, след задействането на преградите, водното равнище откъм морето се е покачило до 135 см, но в центъра на Венеция е било 65 см. Според кмета на града, това е голям успех и доказателство, че системата от прегради  е надеждна.

 

 

Защитата от наводнения е много важна за Венеция, особено след рекордното покачване на водното равнище до 187 см през ноември 2019 г., което причини големи щети в града.

Още по темата:

Венеция изпитва системата си срещу наводнения