Експлозията е разрушила напълно един от малките острови на архипелага. Специалистите от НАСА оцениха изригването като най-мощното след изригването на вулкана Кракатау през 1883 г., съобщиха световните медии.

Експлозията е генерирала вълни в земната атмосфера, което е безпрецедентно събитие според изследователите. Сателитните данни показват, че изригването на вулкана е задействало неочакван модел на атмосферни гравитационни вълни. Откритието е направено след анализ на изображения, събрани с прецизна апаратура, инсталирана на спътника за научни изследвания на НАСА "Аква".

Изображенията показват десетки концентрични кръгове. Всеки кръг представя бързо движеща се вълна в атмосферните газове. Кръговете се простират на повече от 16 000 км. Вълните са достигнали йоносферата и вероятно са обиколили няколко пъти планетата.

 

Серията от драматични събития започна, когато специалистите регистрираха земетресение с магнитуд 5,8 на територията на архипелага Тонга. На следващия ден последва ново земетресение с магнитуд 4,5 и вулканът се взриви. Експлозията беше чута в Нова Зеландия, която е отдалечена на 2000 км, и в Аляска, отдалечена на 10 000 км от архипелага.

Приблизително 84% от около 105 000 жители на всички острови от архипелага са били засегнати от изригването и последвалото цунами, чиито вълни достигнаха чак до Аляска.

Още по темата:

Ето какво знаят учените за изригването на вулкана Тонга