Извънредно положение бе обявено в Исландия поради опасност от изригване на вулкан, предават световни медии, цитирани от БТА. Мярката бе въведена в петък след поредица от земетресения на полуостров Рейкянес, в югозападната част от островната държава в северната част от Атлантическия океан.

За непосредствената опасност говорят засилената сеизмична активност и данните за бързо разпространение на магма под земята. Това предизвика опасения от вулканично изригване, което според Исландската метеорологична служба може да стане „до няколко дни“.

Разработени са планове за евакуиране на близо 4-те хиляди жители на рибарското градче Гриндавик. В четвъртък като предпазна мярка беше затворена Синята лагуна – популярен туристически обект, известен със своите геотермални минерални извори, който се намира в близост.

Столицата Рейкявик е на около 40 км на север. Около 24 хиляди труса са били регистрирани на полуостров Рейкянес от края на октомври. В Исландия има 33 активни вулканични екосистеми – най-много в цяла Европа.

При последното си изригване, през 2010 г., вулканът Ейяфятлайокутъл на практика почти спря въздушния трафик в Европа, като предизвика анулирането на 100 хиляди полета, блокирайки 10 милиона пътници.

Прочетете също и:

Западните фиорди на Исландия – хипнотизираща природа

Пикник в сърцето на активен вулкан

Европа от високо – Исландия