След неколкодневни издирвателни акции изчезналият в Рила сноубордист не бе открит. Предполага се, че 34-годишния мъж се намира од лавина. Отново заради лавина е починала световната шампионка по сноуборд от 99-та година – Жюли Помагалски. 

За екстремните експерименти и клопките на планинския туризъм гости в студиото на "Социална мрежа" по NOVA NEWS бяха Андрей Балевски – планински водач и фрирайд състезател, и Симеон Павлов – млада надежда във фрирайда в България, в дисциплина ски мъже.

По думите на Емил Нешев предполагаемото място за търсене на изчезналия в Рила сноубордист е било падналата лавина, но никаква следа не е открита. Опитват да работят с детектор, за да засекат електронно устройство. Претърсени са всички характерни места по трасето на лавината. Остава да се претърси лавината със сондиране, но това ще стане когато снежната покривка послегне.

"Допуснато е да се раздели групата и е оставен един човек да се оправя в планината, а това е грешка. Друга вероятна причина е да се е загубил вследствие на влошените климатични условия", обяснява Нешев.

Според Андрей Балевски пък най-опасното при излизане извън пистите е самият човек защото той може да предизвика лавина.

А един състезател трябва да е много добър скиор, за да бъде фрирайдър.

От своя страна Симеон Павлов заяви, че винаги се съобразява с условията в планината, има огромен респект към нея. Той смята, че хората трябва да си запознат колко нов сняг има, стари слоеве, какви снеговалежи е имало, преди да се качат.

"Много е важно да познаваш планината и да ходиш с хора, на които можеш да разчиташ", смята той.

Александър Михайлов, експерт по лавинна безопасност, направи демонстрация на проверка за лавинна опасност.

"Публикуваме лавинни бюлетини за Банско (метеопрогноза, как се развива снежната покрива във времето) и има лавини служби. Анализира се снежната покривка, следи се за трансформация на слоевете и най-вероятните места за лавини".

Проверката за лавинна опасност се осъществява чрез колонен тест – гледа се дали има скъсване или потенциал за отцепване на лавината с 10 потупвания

Повече вижте във видеото.

Прочетете и:

Приключи акцията по издирването на загиналия в Рила сноубордист