В неделя преминаваме към лятното часово време и ще трябва да преместим стрелките на часовника с един час напред. Какво трябва да направим, за да попречим на промяната да се отрази на здравето ни?

Според учени от Центъра за биологично синхронизиране в университета в Манчестър известно време вътрешният ни часовник ще работи по старото време, създавайки лека форма на реактивно закъснение, при което нашето вътрешно време се разминава с един час с времето на външния часовник.

Възможно е адаптирането към промяната да ни отнеме между 48 часа до една седмица, а това върви ръка за ръка с рискове за здравето. За щастие има няколко стъпки, които можете да предприемете, за да минимизирате негативните ефекти.

Достатъчно слънчева светлина

Основният проблем при смяната на часовника е, че вътрешният ни телесен часовник работи с час назад, така че трябва да го натиснем напред. За целта трябва да контролираме времето, през което сме изложени на светлина, смятат учените.

В първите няколко сутрини след смяната трябва да се изложите на светлина веднага щом се събудите. От вас зависи дали ще излезете на разходка, или просто ще дръпнете завесите – това ще ви помогне да преместите биологичния си часовник към новото време.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Чаша силно кафе

Напълно нормално е да се чувствате мудни в първата седмица след преместването на лятното часово време, а пиенето на изключително силна чаша кафе сутрин ще ви помогне да се събудите по-ефективно, смята проф. Ръсел Фостър, циркаден невролог от Оксфордския университет.

Той съветва, ако обикновено така или иначе пиете чаша силно кафе сутрин, този път изпийте две.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Използвайте градски транспорт

Шофирането първите няколко дни след преминаването към лятно часово време може да бъде рисково. Опитайте се да използвате обществен транспорт или да ходите пеша. Ако шофирането е неизбежно, то бъдете изключително внимателни.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Не заспивайте рано

Според Стефани Ромишевски, физиолог по сън в клиниката „Сънливата глава” в Ексетър, хората често правят грешката да си лягат по-рано, когато часовниците се върнат, за да се опитат да компенсират изгубения час. За съжаление обаче нашето желание за сън работи както при глада – трябва да огладнеете, за да се нахраните.

Снимка: pexels Снимка: pexels

По ирония на съдбата най-добрият начин да подобрите съня през нощта е да бъдете по-дълго будни, така че да изградите тази необходимост от него. Затова се придържайте към нормалното си време за лягане, съветва Ромишевски.

Още по темата:

Как да подготвим организма си за пролетта

Местим стрелките на часовника тази неделя